SV Sibbe

Voetbalvereniging sinds 1938
Skip navigatie.

De Sportvereniging Sibbe (voorheen VV Sibbe) werd opgericht op 9 oktober 1938 en bestaat dus al meer dan 75 jaar. Voor die tijd werd er echter ook al in clubverband gevoetbald in Sibbe-IJzeren. Voor zo ver is na te gaan bestond er voor 1938 reeds een club S-IJ (Sibbe-IJzeren) en een club zwart-wit.

Zwart-Wit voetbalde in de periode voor 1926 en S-IJ vanaf 1926 tot 1938. S-IJ had haar speelterrein langs de Daelhemerweg, achter het Sibberhoes. De naamsverandering van S-IJ in VV Sibbe in 1938 had te maken met een schorsing van S-IJ door de katholieke bond, de bond waarvoor men aanvankelijk speelde. De oorzaak van deze schorsing lag bij de gebeurtenissen op het terrein van Kimbria. Er ontstond herrie bij het "meerdere malen laten nemen" van een strafschop en in het ontstane tumult gaf Teun Nederlands een andere naam op. Dit werd door de bond niet geaccepteerd en S-IJ werd geroyeerd.

Hierna ontstond VV Sibbe met als voorzitter Albert Rouwet en als secretaris Albert Last. De VV Sibbe had haar terrein oorspronkelijk ook aan de Daelhemerweg, maar dan achter het toenmalige pand Roks, aan de overkant van de weg.

Sibbe 1927: voorste rij vlnr: Sjeng Ubachs, Lambert van Kan, Laurent Nederlands, Driek Nederlands, Sjang Mulleneers en Hub Moonen; 2de rij: Albert Last, Sjir Delnoije, Vääs Magermans, Miel Delnoije, Giel Defaux, Albert Last en Lei Ubachs; 3de rij: Hubert Last, Harie Mulkens, giel Moonen, Emille Franssen, August Franssen, geestelijk adviseur pastoor Lenders, Sjo Rocks, Cor Last, Guiel Schoonbrood en Sjaak hendriks; 4de rij: Albert Rouwet, Bèr Last, pierre Defaux, Pieke Defauwes, Giel Defaux, Jan Bartels, Bèr Fehae, Nic Kleijnen en Sjeng Moonen.

Zoals het een goede vereniging betaamt, had voor de oorlog ook de voetbalclub een jaarlijkse gezellige avond. Men noemde deze avond het "KNIENSFÈIS". Voor 45 cent werden er bij Jeuf Hermans in Banholt konijnen besteld en ieder lid verorberde een heel konijn. Men spaarde voor de kosten van konijn met spruitjes, aardappelen en appelmoes en de kosten van de drank. Jeuf Meier, die bij Neske Damoiseaux woonde, beheerde dit geheel in een klein sigarendoosje.  Volgens mij noemt men de opvolger van het "kniensfèis" tegenwoordig "barbeque".

In die tijd had men een vrij groot supporterslegioen. De meeste uitwedstrijden werden te bezocht. Moest men iets verder weg dan ging men met de 36-persoonsbus van de Valk. Zo'n bus koste FL. 35,00 en de supporters betaalden een kwartje en uiteraard ontving de chauffeur via 'de pet' ook nog een paar gulden. Deze wedstrijden waren soms bikkel en bikkel hard en toch werd er eigenlijk nooit "druit getrapt". Maar met of zonder scheenbeschermers moest men na afloop meestal vast stellen " t heat gesjtöp!". Desondanks kwam het wel eens voor dat er een of andere speler moest vluchten via 'kaoluffe en weie'.

De sport accommodaties waren toentertijd niet zoals nu. Het is zelfs de vraag of de tegenwoordige spelers wel weten cq. beseffen hoe dat er toen uitzag. In ieder geval was het clublokaal annex kleed- en wasruimte altijd bij een plaatselijk café. Men kon in het gunstige geval gebruik maken van een slaapkamer. In deze kamer bevonden zich dan een viertal handdoeken. Daar moest je het mee doen. Ook de velden waren niet zoals dit nu het geval is. De koeien begraasden de voetbal wei en de koeienstront moest blijven liggen en het gras mocht niet worden gemaaid.

In 1959 verhuisde men naar de Kleine Linde, in eerste instantie ter hoogte van boerderij Weusten. Als tegenprestatie voor het gebruik van de grond de bieten rooien. Later verhuisde men naar de huidige locatie Sportcomplex Kleine Linde. De kleedlokalen en de kantine bij de Kleine Linde waren de eerste jaren ondergebracht in een houten keet. In de periode 1981/1982 werd het huidige mooie stenen gebouw op eigen kracht gebouwd. In 1974 werd eveneens met eigen mensen een lichtinstallatie aangelegd.

De clubkleuren van de vroegere S-IJ en de SV Sibbe nu zijn Geel en Rood. Deze kleuren zijn ontstaan in de jaren 1934-1935. De oude truien met rode strepen werden toen vervangen door nieuwe met brede strepen geel-rood. Volgens de overlevering werd er voor deze truien fl.1,80 per stuk betaald.

Sportieve gebeurtenissen.
Na de oprichting in 1938 bereikte het eerste team al in 1941 de overgangsklasse, te vergelijken met de vierde klasse van de KNVB. Bij de overgang van de katholieke bond naar de KNVB speelde het eerste in de tweede klasse van de afdeling en het tweede in de eerste klasse. In seizoen 1943-1944 was het eerste gedegradeerd en het tweede gepromoveerd.
De voetbalclub maakte in de loop van de jaren verschillende promoties en degradaties mee.

Het grootste deel va de tijd kwam de club uit in de eerste klasse van de afdeling Limburg. In de seizoenen 1970-1972 speelde men zelfs in de vierde klasse KNVB. Toen vertrok meer dan de helft van het succesteam naar andere clubs en uiteindelijk volgde degradatie naar de tweede klasse van de afdeling. In het jaar na het 60 jarig jubileum was er wederom een kampioenschap te vieren. In dat seizoen 1998 - 1999 werd het eerste elftal kampioen onder leiding van Bert Kessen. De voetbalclub telt in het seizoen 2012-2013 twee seniorenteams, een dames team en 4 jeugdelftallen.

Afdeling handbal.
Vanaf 1971 kreeg de vereniging er een andere sporttak bij en wel dameshandbal. Deze afdeling heeft op sportief niveau verschillende hoogtepunten gekend, men heeft zelfs op landelijk niveau gespeeld. Na circa 20 jaren ging deze afdeling, wegens gebrek aan voldoende spelers, helaas ter ziele.

Deze foto is gemaakt ter gelegenheid van het tienjarig bestaan in 1981, vlnr: Marjo Erven, Annie Brouwers, Lenie Hendriks, Gini Troisfontaine , Wilma Defauwes, Philma Last, Clim Heuts, Astrid Fransen , Bea Hendriks, Miepie Jacobs, Finie Grispen, Wiel Defaux

Overige activiteiten
in de zestiger jaren organiseerde de Sportvereniging Sibbe jaarlijks een cycle cross. Hierbij waren ook nationale kampioenschappen. Op zich was dit niet zo vreemd. Want in al die jaren, en nu nog steeds, woonde de beste veldrijder van Nederland, Hub Harings, in Sibbe. Het veldrijden in Sibbe vond meestal plaats op het parcours "Sibbergrubbe-Kleine Linde-weiland Weusten -Langs Albert Rouwet- via bebost talud naar beneden terug naar de Grubbe".

De sportvereniging heeft zich, naast voetballen, handballen en cycle-crossen, ook bezig gehouden met jeugdwerk. In samenwerking met het Oranjecomité werden activiteiten georganiseerd zoals jeugdwielerwedstrijden rondom de kerk. Vanaf 1980 organiseert de vereniging jaarlijks een mini-voetbaltoernooi voor iedereen. Dit toernooi geniet ook voor de geoefende spelers een behoorlijk aanzien in de regio.

De bekendste voetballer die bij SV Sibbe heeft gespeeld, is Sef Geurten. Als geboren en getogen Sibbenaar begon hij bij de jeugdelftallen van SV Sibbe maar eind jaren '60 werd hij gescout door MVV. Daar begon hij zijn loopbaan als profvoetballer in de eredivisie. Hij was een begaafd technicus die als buitenspeler voor ieder elftal een verrijking was. Daarna verhuisde hij naar DOS (nu FC Utrecht). Enkele jaren later zette hij zijn voetbalcarrière voort in Frankrijk waar hij o.a. uitkwam voor Angoulême, Beziers en Nîmes.

Een andere bekende voetballer, Robbie Delahaye, 'Mister MVV', werd geboren in IJzeren maar verhuisde al op jonge leeftijd met zijn ouders naar Mheer.

Onze sponsoren

Vriendenloterij

@SVSibbe volgen

Lid worden

Ons voetbal